İşyerlerinde işin yapılması esnasında ne ile çalışırsanız çalışın ortamda zararlı gazlar, tozla ve metaller olabilir. Özellikle ağır sanayi dediğimiz birçok değişken ve bileşenin olabileceği işyerlerinde, fabrika, maden veya şantiyelerde karşımıza çıkan ve ancak özel laboratuvar cihazları ile ölçümü yapılabilen ağır metaller bulunmakta ve işçinin hem o anda hem de uzun vade de meslek hastalığı kapmasına neden olmaktadır.
AĞIR METAL ÖLÇÜMÜ
İş Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmeliklerde zorunlu tutulan ve işyerinin durumuna göre istenen bu ölçümlerde Ağır Metal ölçüm ve analizleri (Sb, As, Ba, Be, Cd, Cr, Co, Cu, Pb, Mn, Hg, Ni, Ag, Tl, Zn) mühendislerimizce yapılmakta ve ağır metal durumu raporlanmaktadır.
- Kurşun
- Kadmiyum
- Civa
- Aluminyum
- Arsenin
- Krom
Durumu ve yüzdelerine bakılır. Peki bu metaller nasıl zararlar verebilirler kısaca bahsedecek olursak, Kurşunun insan kemikleirnde eski insanlara göre en az 500 kat daha fazla kurşun bulunduğunu ve kemiklerde biriken bu kurşunun böbreklerde tahribata, beyin ve sinir sistemlerinde hastalık derecesinde etkilenmelere, anemiye, kan basıncında ve gazında anormalliklere, kadınlarda düşüklere, çocuklarda davranış bozukluğu, öğrenme güçlüğüne neden olmaktadır. Ve ne yazık ki vücuttan atılma şansı da yoktur.
Kadmiyum en tehlikeli ve toksik maddelerden biridir. İshal, karın ağrısı, kemik kırılmaları, üreme bozuklukları ve bağışıklık sisteminde hasar meydana getirir. Civa Sinir sisteminin bozulmasını sağlayan en ağır metallerden biridir. Aluminyum akciğer ve sinir sistemine ve dolayısı ile akciğer kanserine neden olmaktadır. Arsenik solunduğunda güçlü bir kanserojen olan arsenik bağırsakları ve karciğeri tahrip eder, kromda kan dolaşımı, böbrek, karaciğer hasarlarına şimdi olmasa bile ileriki yıllarda çaresi olmayan meslek hastalıklarına neden olabilir.