Elektrik sistemlerinin sağlıklı çalışabilmesi ve elektrik sorunları durumunda can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi için her yıl elektriksel topraklama ve zemin ölçüm muayenelerinin yapılması gerekmektedir.
TOPRAKLAMA ve PARATONER ÖLÇÜMÜ
TOPRAKLAMA ÖLÇÜMÜ
Elektrikli ekipman veya makineler, sızıntı riskini önlemek için gövdelerinin bakır iletkenler vasıtasıyla toprağa gömülerek topraklama sistemine bağlanması yöntemine dayanmaktadır. Bu sayede ekipman veya makinede bir sızıntı olması durumunda akım daha düşük dirençle topraklama kablosu üzerinden toprağa akarak temas halindeki kişilerin elektrik çarpması önlenir, böylece elektrik çarpması riski tamamen ortadan kalkar. engellendi. Elektriksel topraklama; elektrikle çalışan makine ve ekipmanlarda olası elektrik kaçağı riskine karşı önemli bir önleyici tedbirdir.
Topraklama Ölçümü Nedir?
Toprak ölçümü ve kontrolü; Elektrik Tesislerinin Topraklamalarına İlişkin Yönetmelik, Elektrik İç Tesisatları Hakkında Yönetmelik, İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ve Binalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik çerçevesinde yapılır. ve İşyerlerindeki Teçhizatlar devam ediyor.
Topraklama ölçümü ve elektrik iç tesisat kontrolleri kapsamında yıllık elektriksel topraklama ve muayene gerektiren bir sistemdir.
Bu çalışmanın her yıl tekrarlanması ve hareketli makine ve ekipmanlar için topraklama tesisatının yılda en az bir kez ve altı ayda bir yetkili elektrik mühendisi tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi ve ölçülmesi önerilir.
Topraklama nasıl ölçülür?
Elektriksel topraklama ölçümü, kontrolü, muayenesi, ölçümü ve denetimi
Yönetmelik 10-A’da belirtildiği gibi topraklama sistemi kurulum veya işletme sırasında düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Yapılması gereken muayene ve ölçümlere bazı örnekler verecek olursak;
- Toprak özgül direncinin ölçülmesi,
- Gözle muayene,
- Elektrik tesisinin yalıtım direncinin ölçülmesi ve denetlenmesi,
- Artık akım koruma (RCD) düzeninin kontrolü,
- Koruma iletkenlerinin, ana ve tamamlayıcı potansiyel dengeleme iletkenleri bağlantılarının sürekliliğinin ölçülmesi ve denetlenmesi,
- Çevrim empedansının kontrolü,
- Beslemenin otomatik kesilip kesilmediğinin denetlenmesi
Paratoner Topraklama Ölçümü
İkmal istasyonu, yüksek binalar veya yapılar, trafo tesisleri, minareler, köprüler, sanayi tesisleri stadyumlar, havaalanları, ikmal istasyonları gibi yıldırımın etkilerinden kaynaklanan yüksek elektrik yükünün boşalmasının yol açtığı yüksek gerilim ve akım paratoner tesisatındaki iletken üzerinden geçerek toprağa akması sağlanır. Paratoner ölçümü ve muayene hizmeti kapsamında paratoner tesisatı topraklama direnç değerleri ölçümü yapılarak, paratoner tesisatı etkinliği değerlendirilerek ayrıntılarıyla raporlanır.
PARATONER ÖLÇÜMÜ
Paratoner, yapıların ve tesislerin yıldırımın çarpmasına karşı koruyan bir düzenektir. Binaların çatısının üzerine yerleştirilen sivri madeni çubuk, şimşek çakması esnasında gelen elektrik boşalımını çekerek toprağa akmasını sağlar. Yıldırımdan gelen yüksek elektrik akımı, iletken çubuktan geçerek, uzun bir kabloyla aşağıya inerek kablonun içerisinden toprağa batırılmış bakır iletken madeni levhadan da toprağa geçerek dağılır.